четвъртък, 26 ноември 2020 г.

Прогресивният данък – единствената възможна алтернатива!

 

 Поради каран­тина все по-често стоя в къщи, а през голяма част от времето съм във вир­туал­ното прос­т­ран­с­тво, а там нас­коро попад­нах на списание “Ново време” от 1903 година. В него Димитър Благоев пише: “Ние каз­ваме, че пар­тията трябва да бъде пар­тия на революцион­ния социализъм, “тясна” работ­ническа социал-демократическа пар­тия, а нашите опор­тюнисти искат да стане тя опор­тюнис­тическа “широка”. Тогава те опр­тюнис­тите ще ни заведат до широкото море на дребно-буржоазната утопия.”

Този процес на раз­деляне или отлюс­п­ване на членове от левицата продъл­жава вече над сто години. След което те се пред­с­тавят като широки, „прог­ресивни” и под други форма пред общес­т­вото. Отделянето на тези опор­тюнисти, както пише Благоев могат един­с­т­вено да ви насочат към широкото море на дребно-буржозната утопия. Не трябва да се пропус­каме също и онези, които са били издиг­нати на важни общес­т­вени позиции, след което са се еман­ципират от левицата и са започ­вали да изг­раж­дат свои политически проекти – такива примери и преди 1944-а, а особено след 1990-а, има много!

С раз­г­леж­дането на дър­жав­ния бюджет частта от пос­лед­ните отделили се от социалис­тичес­ката група ясно показаха, че онова, което е писал Благоев преди повече от век, е истина. На прак­тика тези бивши социалисти, назоваващи се сега „прог­ресивни социалисти”, препис­ват час­тично тезите от левицата, но не засягат същ­ността на проб­лема. В кон­к­рет­ния случай пред­лагат на прак­тика да се въведе не облагаем минимум на доходите на лицата получаващи минимал­ната работна зап­лата, което по същес­тво е правилно, но заб­равят да увеличат став­ката на данъка за онези с високите доходи.

Това пред­ложение показва ясно, че се опит­ват да се позиционират в ляво, но заб­равят за увеличаването на данъка на богатите, тъй като ще раз­читат именно на тях в пред­с­тоящия пар­ламен­тарен вот.

Тази час­тична мярка относно облагането на доходите на прак­тика увеличава неравен­с­т­вото в общес­т­вото по отношение на доходите, според данни на Еврос­тат за неравен­с­т­вото на доходите на страните членки на ЕС за 2019 година.

Важен е начинът, по който се раз­п­ределят доходите в общес­т­вото, за да може хората да имат равен дос­тъп до стоките и услугите произ­ведени в рам­ките на национал­ната икономика. Тази статис­тика определя на Бъл­гария пос­лед­ното място в ЕС в раз­мер на 8 пъти, докато сред­ното неравен­с­тво в доходите за ЕС е 5 пъти.

С нас на опаш­ката са нашите съседи от Румъния, както и от Лат­вия. Може би трябва да се отбележи, че и в двете страни е въведен плосък данък, както е и в Бъл­гария.

Пър­венци в статис­тиката са Фин­лан­дия с 3.5 пъти, както и Бел­гия 3.6 пъти в отношение на неравен­с­тво в доходите, към нея трябва да добавим Швеция 4.3, Гер­мания с 4.8 пъти. Страните които са начело в статис­тиката за неравен­с­тво в доходите се облагат с прог­ресивен данък.

В страни като Швеция прог­ресив­ния данък дос­тига до 55 процента за най-високите доходи, а за най-ниските е 32 процента. Подобно е данъч­ното облагане в Фин­лан­дия и Бел­гия.

Надявам се че обявилите са за прог­ресивни леви, ще забележат пряка зависимост между неравен­с­т­вото по отношение на доходите и данъч­ното облагане. Според проуч­ване на Минис­тер­с­т­вото на финан­сите на Швеция страните с най-високо прог­ресивно данъчно облагане са Швеция, Бел­гия и Фин­лан­дия, а според дан­ните на Еврос­тат за неравен­с­т­вото на доходите същите страни са с най-ниска степен по отношение на неравен­с­т­вото.

В Швеция и Фин­лан­дия управ­ляващите пар­тии са социал­демок­рати, което на прак­тика показва, че дори и по-широко скроени и те са осъз­нали, че бор­бата с неравен­с­т­вото в доходите е въз­можна чрез прог­ресивно данъчно облагане.

През 1903 година Янко Сакъзов пише в „Общо Дело“ след­ното: „Повече от разумно е да се работи всекид­невно във всички области на живота за усил­ване на демок­рацията, откол­кото да се дрънка едно и също и да се тъпче на едно и също място.“

Благоев му отговаря в „Ново време: след­ното: Нашата пар­тия е правила грешки от так­тическа страна и за себе си, това е несъм­нено, но че тя не е „тропала на едно и също място“ и не е дрън­кала“ на вятъра, също е несъм­нено. Вярно е че нашата пар­тия си остава „тясна“, а не онова което ни пред­лагате е да стане „широка“, тогава няма да „тропа на едно и също място“, а ще се влеем в морето на дребно бур­жоаз­ната утопия.“

Макар левицата да нап­рави грешка с въвеж­дането на плосък данък под въз­дейс­т­вие на управ­ляващото тогава социал-либерално крило в пар­тията, в нея винаги е преоб­ладавало по-ляво крило, което се противопос­тави дори на това грешно решение. Към нас­тоящия момент пред­с­тавителите на левицата ясно дек­ларират в своите документи и позиции при раз­г­леж­дане на дър­жав­ния бюджет, че един­с­т­веното правилно решение де а се въведе отново прог­ресив­ния данък, както е в повечето западни дър­жави и по този начин да се реши час­тично въп­роса с неравен­с­т­вото по отношение на доходите.

Според водещи финан­сови инс­титуции неравен­с­т­вото е проб­лем, който не поз­волява на икономиката да се раз­вива и намаля пот­реб­лението в раз­лични сек­тори, към нас­тоящия момент това може би е една от въз­мож­нос­тите, с които ще може да се излезе по-лесно от нас­тоящата икономическа криза.

Сегаш­ните пред­с­тавители на широките социалисти или както те се определят като прог­ресивни, нямат намерение да пред­ложат прог­ресивен данък и за това пред­лагат час­тични мерки към нас­тоящата данъчна сис­тема на облагане на доходите. Може би и поради това те не ни пред­лагат и мерки свър­зани с преодоляване на неравен­с­т­вата в общес­т­вото.

Думите на Благоев се пот­вър­ж­дават и към нас­тоящите прогресивни-широки социалисти, че основ­ната им цел е да зацам­бур­ват в широкото море на бур­жоаз­ната утопия и така вместо социализъм ни пред­лагат поред­ната доза див капитализъм.

Вестник "Земя" 26,11,2020г

Няма коментари:

Публикуване на коментар