понеделник, 14 октомври 2013 г.

Данък или международна измама?



Когато на компютър ви се появи изкривеня прозорец на Microsoft дали сe замисляте, колко средства от нашата икономика и от вашите пари отиват в джоба на най-богатия човек на планетата и може ли тези средства да останат в България и да се разпределят за социални политики. През пролетта на тази година в Европейския парламент се проведе сесия по повод финансовите измами на мултинационалните компании на нея европейския парламентарист Андрю Уилиам заяви: „ Измамите често преминават националните граници, като най-често се използват от мултинационалните компании, които са привлечени от неолибералните политики на ЕС”.
 Бизнес софтуерната организацията BSA /Business Software Alliance / е сдружение на големи софтуерни компании, които се борят срещу пиратското разпространение на софтуер и е член на IIPA /International Intellectual Property Alliance/ - частно сдружение на американски асоциации, защитаващи интелектуалната собственост. Двете организации определят политиката за борба срещу пиратското разпространение на американски продукти. Няколко поредни години BSA подава доклади към IIPA, в който се описва как в България се продават хардуерни единици без инсталиран върху тях софтуер и след това се инсталира софтуер на място при клиента. В страната се въвежда високо скоростен интернет, който е предпоставка за увеличение и разпространение на онлайн незаконния и пиратски софтуер. Интересно е, че докладите целенасочено са изпратени към IIPA, тъй като тя защитава интелектуалната собственост и работи в тясно сътрудничество с Държавния департамент на САЩ относно Report 301 / Списък на страните, които не защитават интелектуалната собственост на американските компании/. Чрез доклада може да се оказва влияние върху страни, които търсят алтернативни възможност и не плащат на големите американски компании за техните продукти. През 2007 година BSA вече не подава негативен доклад за страната ни и тя е отстранена от негативния списък и вече е поставена в списъка на страните под наблюдение, в който е и до момента. През въпросната година България обявява обществена поръчка за закупуване на софтуер и сключване на 3- годишен договор с Microsoft за цялата държавна администрация, която наброява около 90000 компютъра и около 3000 сървъра. По този начин страната ни си откупува правото да не влиза в негативния доклад. От 2007 година до днес се сключват няколко договора и се закупува софтуер от Microsoft на стойност над 200 млн. лева, ако към тази сума се прибавят и всички останали корпоративни и частни клиенти, то сумата става многократно по-голяма. Оказва се, че чрез вкарването ни в негативния списък на държавите, които разпространяват пиратски софтуер, корпорацията Microsoft е усвоила от България милиони левове Дали това може да се нарече данък Microsoft или международна измама всеки един от нас може да прецени. Най-интересното е, че в доклада няма препоръка и никога не се говори за алтернативните възможности на софтуера с отворен код, а обикновено се говори за възможни санкции и нарушения на авторското законодателство.
Интересно е, че около 10 процента от населението на света не попада във въпросния доклад и че страни, които са внедрили софтуера с отворен код са най-големите нарушители.
Когато преди 30 години започва проекта за разработване на свободната операционна система с отворен код GNU /General Public License /, която се основава на четирите свободи на софтуера:
-         Свобода да се ползва програмата за каквато и да е цел.
-         Свобода да я изучаваш и променяш.
-         Свобода да разпространяваш копия.
-         Свобода да подобряваш програмата и да и даваш обществен достъп до подобренията.
Всички тези свободи ясно показват, че има алтернатива и това е операционната система LINUX, която се изправя срещу неолибералната компания, монополизираща пазара и извличаща печалби и от най-бедните страни. Софтуера на LINUX се прилага, като алтернатива на Microsoft в някои от най-големите страни на света като Бразилия, Китай, Германия, Испания, Венецуела и много други. Оказва се, че дори Министерството на отбраната на САЩ и НАСА го ползват. Страни като Бразилия, Италия, Русия, Китай и Венецуела го въвеждат, като задължително обучение в училищата.
За разлика от страните, които избират софтуер с отворен код в България се лобира основно за продуктите на Microsoft, като последната поръчка на Министерски съвет е от около преди месец. Учебниците по информационни технологии в основното училище приличат на рекламна брошура на въпросната компания, а не на учебник, който насърчава креативността на учениците. Дошло е времето когато Министерството на образованието трябва да направи първи стъпки и да въведе като пилотни проекти по информационни технологии изучаването на операционни системи с отворен код. Според държавните системни администратори въвеждането на алтернативен софтуер е тежка административна задача, която ще изисква голям ресурс. Аз обаче си задавам въпроса : Защо се купуват 52 хиляди офис пакета от Microsoft?, като може свободно да се ползва офис приложението OpenOffice.org , което е безплатно и за последната седмица е изтеглено от над един милион потребители. Пакета OpenOfice.org поддържа всички разширения на офис пакета на Microsoft. Ако имате желание и искате да станете част от свободното семейство на планетата можете да изтеглите програми с отворен код от следния сайт www.sourceforge.net , ако обаче искате да промените и държавната администрация когато общувате с нея задължително изпращайте файлове с разширение на OpenOfice.org, за да им помогнем да се противопоставят на компанията Microsoft. Всички знаем, че креативността и свободата са присъщи за младите и левите, нека да затворим прозореца и да отворим вратата за да се насладим на свободата.

Тодор Канев
Вестник "Земя" 21 януари 2014 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар